Haber Detayı
10 Nisan 2025 - Perşembe 00:12
 
Malatya'lı Üreticilere Dolu Zararı ve Korunma Yolları Uyarısı
Malatya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Tarafından Bundan Sonra Dolu Gibi Doğal Durumlarda Üreticileri Uyararak Bundan Sonra Benzeri Durumlar Karşısında Gereken Önlemler Konusunda Bilgiler Verdi.
Gündem Haberi


Malatya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, geçtiğimiz günlerde bazı ilçelerde etkili olan dolu yağışı sonrası  kayısı ve  meyve  bahçelerinde meydana  gelen büyük  zarar sonrası  üreticileri uyararak bundan sonra benzeri durumlar karşısında  gereken önlemler konusunda bilgiler verdi.

 

Malatya İl Tarım ve Orman Müdürü Osman Akar Tarımsal üretimde atmosfer şartlarının  belirleyici rol oynadığına dikkat çekerek dolunun özellikle ilkbahar ve sonbahar aylarında ciddi ürün kayıplarına yol açtığını vurguladı.


Malatya İl Tarım ve Orman Müdürü Osman Akar Konuyla İlgili Şu Açıklamada Bulundu;  

Tarım; yurtiçi gıda gereksiniminin karşılanması, sanayi sektörüne girdi temini, ihracat ve ülkemizin nüfusunun önemli bir kısmının geçim kaynağı olması nedeniyle büyük bir öneme sahiptir. Tarımsal faaliyetlerde verim ve kaliteyi etkileyen en önemli faktörlerden biri atmosfer şartlarıdır. Tarımsal çalışmalar büyük ölçüde atmosfer şartları altında gerçekleşmektedir. Meteorolojik olaylar, canlılara yararlı olma özelliklerinin dışına çıktığı andan itibaren hayati faaliyetleri olumsuz etkilemekte, devamında veya şiddetinin artmasıyla afet özelliği kazanmaktadır. Uygun meteorolojik koşullar bol ve kaliteli tarımsal ürünlerle kendini gösterirken, şiddetli ilkbahar donları, kuvvetli rüzgarlar veya fırtınalar, şiddetli sağanak yağış ve seller, kuraklık, dolu vb. olaylar tarımsal üretimi önemli ölçüde azaltmakta hatta tamamen yok etmektedir.

 

Meteorolojik karakterli doğal afetlerden olan dolu yağışları, ülkemizde tarımsal faaliyetlerin en yoğun olduğu aylarda görüldüğünden büyük zararlara ve ekonomik kayıplara yol açmaktadır. Meteorolojik karakterli doğal afetleri diğer doğal afetlerden ayıran en önemli özellik, yapılacak izleme ve gözlemlerle önceden tespit edilerek önlenebilmesi veya erken uyarılarla zararlarının en aza indirilebilmesidir. Tarımsal ürünler, ekim-dikimden sofraya gelene kadar birçok risklerle karşılaşmaktadır. Bu risklerin en başında ise olumsuz hava şartları gelmektedir.

 

 Türkiye'de özellikle son yıllarda meydana gelen dolu yağışları üretimde kayıplara neden olabilmektedir. Bu bilgi notu ile dolu yağışlarının tarım için önemi ve doludan korunma yöntemlerini anlatılarak tarımsal faaliyette bulunan üreticilerimizi bilgilendirilmeye çalışılmaktayız. Yağmur ve kar zerrelerinin soğuk ve fırtınalı hava tabakası içinden döne döne geçerken katı ve yuvarlak taneler haline dönüşerek yeryüzüne düşmesine dolu denir. Dolu şeklindeki yağışlar daha çok kara ikliminde ve sıcak günlerde görülür. Dolu tanelerinin çapı genellikle 5-50 mm civarındadır. Bazen daha büyük dolu yağışları da görülür. Bu büyüklükteki dolu, insan ve hayvanlar için de büyük tehlike arz eder ve ölüm olaylarına bile neden olabilir. Dolu, genellikle ilkbahar ve sonbahar aylarında görülür.

 

KORUNMA YOLLARI

1. DOLU AĞLARI

Dolu ağları, maliyeti yüksek olduğundan geniş tarım arazilerinde nadiren kullanılmaktadır. Dolu ağları çok kuvvetli olmayan dolu yağışında etkilidir. Diğer dolu korunma yöntemlerinde olduğu gibi kuvvetli dolu fırtınalarında etkili olamamaktadır. Dolu ağları birçok dolu yağışında başarıyla kullanılmakta, ayrıca bitkileri güneş yanıklığı ve kuş saldırılarına karşı da korumaktadır. Bu yöntem elma bahçelerinde, diğer bodur meyve bahçelerinde ve sebze alanlarında sıklıkla uygulanabilmektedir.

2. ÜRÜN SİGORTASI

Günümüzde, mevcut teknolojik gelişmelere rağmen, dolu yağışının tamamen önlenmesi mümkün değildir. Tarımda dolu yağışı sonucunda oluşabilecek zararları azaltma yöntemlerinden birisi de faaliyetlerimizi veya ürünlerimizi sigorta kapsamına aldırmaktır. Bu amaçla ülkemizde 14/06/2005 tarihli 5363 sayılı “Tarım Sigortaları Kanunu" çıkarılmıştır. Kanun, tüm bitkisel ürünlerde dolu zararı sonucu oluşan kayıpları, meyveler, yaş sebzeler ve kesme çiçeklerde dolu riskinin neden olduğu kalite kayıplarını ve seralarda oluşan hasarları sigorta kapsamına almaktadır.

 

3. ONARICI VE BESLEYİCİ ÜRÜNLER KULLANMA

Meyve bahçelerinde dolu hasarı oluşmuşsa iki aşamalı uygulama yapmak gerekli ve elzemdir. Dolu hasarı onarılmazsa bu yaralardan fungus (Mantar) gelişimi gözlenir, kararır ve gelişimini tamamlamadan çoğu dökülür. Dökülmeyen meyvelerde ise hem nicelik hem de nitelik olarak kayıplara neden olur. Bu nedenle: Dolu zararı görmüş ise o meyve ağacına ya da o bahçeye kalsiyum içerikli bir beslenme ürünü ve beraberinde NPK (Azot, Fosfor, Potasyum) içerikli ve demir içerikli bir ürünü yapraktan vermek oluşabilecek zararı en aza indirgeyecek ve tekrar meyve ve yaprak gelişimini sağlayacaktır. Bu işlem 15 gün aralıkla iki kez yapılmalıdır.


Dolu zararına uğramış bahçede yapraklar ciddi oranda zarar görmemişse, zaman kaybetmeksizin söz konusu bahçeye önce kalsiyum içerikli beslenme ürünü 15 gün arayla iki kez, daha sonra meyve kalitesini artırmak için Nisan sonu Mayıs başında potasyum içerikli beslenme ürününü yapraktan vermek çok faydalı olacak ve kayıplarımızı en aza indirgeyecek ve ürünümüzün kalitesini artıracaktır.


Ağaçlarımızın genel sağlığı ve meyve dokusunun sertliği için aşırı azotlu gübrelemelerden kaçınılmalıdır. Dengeli gübreleme yapmak gerekir. Bilmemiz gereken en önemli husus, Meyvedeki dayanıklılık direkt olarak ağacın sağlığı ile ilgili bir durumdur.

 

Kaynak: (Valilik) - Malatya Valiliği Editör: Hidayet Özpolat
 
Etiketler: Malatya'lı, Üreticilere, Dolu, Zararı, ve, Korunma, Yolları, Uyarısı,
Haber Videosu
Yorumlar
Ulusal Gazeteler
Alıntı Yazarlar
Anketler
Bugün Seçim Olsa Hangi Partiye Oy Verirsiniz ?
Süper Lig
Takımlar
P
Av
M
B
G
O
1
Galatasaray
80
78
1
5
25
31
2
Fenerbahçe
75
80
2
6
23
31
3
Samsunspor
54
47
10
6
16
32
4
Beşiktaş
52
48
7
10
14
31
5
Eyüpspor
50
49
10
8
14
32
6
Başakşehir
48
50
11
6
14
31
7
Trabzonspor
45
52
10
9
12
31
8
Göztepe
43
51
10
10
11
31
9
Konyaspor
43
41
13
7
12
32
10
Kasımpaşa
42
53
9
12
10
31
11
Gaziantep FK
42
41
13
6
12
31
12
Kayserispor
40
39
11
10
10
31
13
Antalyaspor
40
34
13
7
11
31
14
Rizespor
37
36
16
4
11
31
15
Sivasspor
34
43
16
7
9
32
16
Alanyaspor
34
36
15
7
9
31
17
Bodrum FK
34
24
16
7
9
32
18
Hatayspor
19
33
20
7
4
31
19
A.Demirspor
-2
27
25
4
2
31
Nöbetçi Eczane


Nöbetçi eczanlerle ilgili detaylı bilgi için lütfen tıklayın.

Arşiv
Modül 1

Bu modül kullanıcı tarafından yönetilir, ister kod girilir ister iframe ile içerik çekilir. Toplamda kullanıcı 5 modül ekleme hakkına sahiptir, bu modül dahil tüm sağdaki modüller manuel olarak sıralanabilir.

Haber Yazılımı